Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 19, 2014

Localizata in sat Filioara, comuna Agapia, judet Neamt, biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" a fost construita intre anii 1924 - 1948 pe locul unei bisericute vechi din lemn din 1855. Cea dintai biserica din satul Filioara se presupune ca ar fi fost zidita in jurul anului 1794, pe locul unei vechi chilii, amplasata, presupunem, in preajma dealului Filioru.

Gasim referiri la satul Filioara inca din secolul XV-XVI, intr-un act istoric de la Petru Voievod, din 21 noiembrie 1596. Dintr-un document din vremea lui Iancu Voievod, se cofirma numele de Hilioara acestui sat. Mai gasim referiri despre satul Filioara in Catagrafiile din 1820 si 1839, in care aflam ca numarul locuitorilor era de 39, respectiv 71. Catagrafia din 1839 atesta ca Filioara apartinea manastirii Agapia. Se mai spune ca in preajma imenselor paduri, unii dintre calugari traiau singuratici in chiliute. Una dintre acestea era amplasata, presupunem ,in prejma dealului Filioru. Oamenii din jur denumeau acest punct Chilioara, apoi Hilioara si in fine Filioara, de unde se trage si numele actual al satului.

Preotiii care au slujit acest sfant lacas au fost:preotul Ilie si preotul Vasile Batranul (din Catagrafia din 1839), Stihi (1855-1863), Gr. Eftimescu (1863-1882), I. Barsan (1882-1887), N.Gheorghiu si V.Agapescu (1887-1898), Posmosanu (1898-1909), Gh.Topoliceanu (1909-1958), I.Gheorghita  (1958-1988) si Dumitru Irina(in prezent).

Biserica are doua hramuri: "Sfintii Apostoli Petru si Pavel'' si "Intrarea Maicii Domnului in Biserica".

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este cunoscuta in prezent, mai ales datorita Icoanei Facatoare de minuni a Mantuitorului, care plange cu Sfantul Mir. Minunea s-a repetat de aproximativ 30 de ori din data de 15 decembrie 2002. Harul Duhului Sfânt ce iradiază din aceasta icoana alungă demonii din  posedaţi , redă liniştea bătrânilor şi îi ajută pe tineri aflaţi in pragul căsătoriei să işi găsească jumatatea, prin credinţa lor.

În fiecare an Studenţi din cadrul Univ. A I Cuza Iaşi vin în tabăra  ,,Dăruind vei dobândi,, şi desfăşoară activitîţi potrivit profilului lor: pictorii pictează , mediciniştii consultă şi ceilalţi pe ateliere de lucru desfăşoară activităţi instructive- educative, filantropice antrenând tinerii din zonă  prin divertisment  la lucruri edificatoare.  Aici în Paraclisul Sf. Ioan de la Neamţ există o expoziţie de icoane pe sticlă şi lemn, sculpturi şi costume naţionale pentru cei interesaţi, alături de mărturiile istorice ale existenţei satului. Tinerii strâng plante medicinale , dezvoltându-şi interesul pentru fitoterapie, încercând să facă după reţete şi îndrumarea specialiştilor,unguente şi tincturi pentru diverse afecţiuni, în minilaboratorul  existent. Rugăciunea şi ritmul liturgic sunt  în centrul timpului consumat  alături de seratele cu diverşi invitaţi (medici pictori poeţi, universitari), filmele, concursul de toacă, cântatul, fotbalul, tenisul de masă, şi excursiile la mănăstiri  pentru întâlnirile cu mari duhovnici. În Aşezămîntul social pot fi cazaţi  30- 40 de tineri, gratis pentru o noapte servind si un ceai. Acesti tineri pot vizita frumoasele mănăstiri din zona neamţului. Doritorii de excursii organizate elevi si studenţi condusi de profesori pot apela la numarul de telefon 0743399482

ASCOR fiiliala IAŞI - 12  ANI  DE TABĂRĂ

2002-2014 Cu binecuvântarea I.P.S. TEOFAN MITROPOLITUL MOLDOVEI ŞI BUCOVINEI

Încă din anul 2002 aceşti tineri parcurg treptele unor bucurii duhovniceşti ce vin din implicarea concretă în lucrarea Bisericii. În tabăra de anul acesta, care a avut loc în perioada 31 iulie - 6 august, s-a simţit un suflu nou. Pe lângă activităţile din anii trecuţi care s-au repetat, s-a avut în vedere o îmbinare a activităţilor ce aveau ca scop slujirea aproapelui cu cele de încurajare a voluntarilor de a se cunoaşte între ei şi pe ei înşişi. Astfel, atelierele organizate s-au îmbinat cu jocurile educative, voluntarii având ocazia să întâlnească personalităţi din regiune, precum poetul Gheorghe Simon, dr. Nicoleta Armanu, dr. Mihaela Antohe, care le-au împărtăşit din experienţa, cunoştinţele şi gândurile lor. Studenţii au întreprins şi plecări pe teren, unde cei care frecventează cursurile facultăţii de medicină din Iaşi au oferit asistenţă medicală gratuită la aproximativ 160 de bătrâni din comunităţile Filioara, Agapia, Văratec, Vânători, Ghindăoani şi copiilor de la Şcoala Specială Târgu Neamţ. De asemenea, voluntarii s-au întrecut în cadrul concursului de bătut toaca şi s-au bucurat de frumuseţea unui moment deosebit trăit în clopotniţa de lemn a bisericii din parohia Filioara în sfat de suflet cu părintele Nicodim Petre şi cu părintele paroh Dumitru Irina. Tabăra a fost înfrumuseţată cu un scurt pelerinaj la Mănăstirea Văratec şi o seară minunată în jurul unui foc de tabără. Astfel, tabăra de anul acesta s-a dovedit nu numai un prilej de a oferi cu bucurie dar de jertfă, răbdare şi timp, ci şi unul de a câştiga îndoit bucurie duhovnicească, cunoaştere, experienţă, credinţă, prietenie, profunzime în trăirea Ortodoxiei.Aici sunt locurile eminesciene :,,Pădurea de Argint,, şi ,,Codrii de Aramă".

Slujitorul bisericii Pr. Dumitru Irina, alături de Consiliul parohial şi bunii enoriaşi ai satului veghează la apărarea dreptei credinţe şi tezaurului istoric : glia şi limba strămoşilor pentru a preda această moştenirea urmaşilor  care să se bucure de un viitor bun şi să ajungă acolo unde spunem în rugăciunea Tatăl nostru : Vie Împărăţia Ta,alături de toţi sfinţii şi îngerii.